Muggen

Een mug heeft een klein, dun en fragiel lichaam, zes dunne pootjes, meestal twee veerachtige antennes waarmee zeer goed geur waargenomen kan worden en een kleine kop met vaak zichtbare zuigsnuit. Er zijn wel soorten die wat groter worden maar deze hebben steeds een langwerpige bouw en meestal sprieterige poten.

Sommige muggen echter, zoals de knutten, hebben een meer vliegachtige bouw, ze worden ook wel zandvliegen genoemd. Alle muggen hebben een zuigsnuit, maar verreweg de meeste soorten kunnen daar niet mee steken. De muggen die wel kunnen steken behoren tot verschillende families, waarvan die der steekmuggen e) ongetwijfeld de bekendste is. Soorten uit deze familie zijn onder andere de malariamuggen die bij de mens indirect verantwoordelijk zijn voor meer dan een miljoen doden per jaar. Ook andere muggen kunnen voor overlast zorgen al kunnen ze niet steken, voorbeelden zijn langpootmuggen waarvan de larven het gazon aantasten, motmuggen die massaal kunnen opduiken bij een gesprongen riolering en rouwmuggen die in reusachtige zwermen kunnen voorkomen die het verkeer kunnen hinderen. Bovendien brengt het trillen van de vleugels van muggen een zoemend geluid voort dat door mensen veelal als hinderlijk wordt ervaren.

Muggen leven van plantensappen als nectar. De twee vleugels worden in rust achter de rug gevouwen en het achterste paar poten is bij veel soorten langer en steekt in rust naar achteren. Dit doet een mug om eventuele aanstormende vijanden waar te nemen; in plaats van deze te zien voelt de mug de luchtwervelingen met de achterpoten en vliegt snel weg bij gevaar.

Steekmuggen

Steekmuggen of muskieten zijn de bekendste muggen en zijn in het beginsel insecten die leven van nectar. Ze zijn voor de mens bekend doordat de vrouwtjes bloed zuigen voor de aanmaak van de eitjes. Hierdoor ontstaat meestal een rode jeukende bult. Om ervoor te zorgen dat het bloed niet onmiddellijk stolt tijdens het opzuigen, laten ze anticoagulans achter in de steekwond. De allergische reactie hierop zorgt voor de jeuk.

Steekmuggen kunnen veel schade aanrichten vanwege ziekten die ze kunnen verspreiden, zoals de beruchte westnijlkoorts. In tropische gebieden verspreiden muggen op grote schaal vaak dodelijke ziekten zoals malaria, zikakoorts en gele koorts. Jaarlijks sterven er velen aan deze ziekten: in 2015 stierven er alleen aan malaria al 429.000 mensen.

Ook op dieren kunnen steekmuggen verschillende ziektes overbrengen. Vogel- en veehouders kunnen hierdoor enorme economische schade lijden. Muggen kunnen bijvoorbeeld ook verantwoordelijk zijn voor grote uitbraken van veeziekten, zoals blauwtong.

MUGGEN
MUGGEN